/ iStock/Getty Images

Агенция за регионално икономическо развитие (АРИР)-Стара Загора представи и получи одобрение за „План за действие с мерки за стимулиране на внедряването на иновации в малките и средни предприятия.

Представиха програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ в Стара Загора

Това се случи след три години усилена работа като част от проект INNOGROW, съфинансиран по програма INTERREG Europe.Планът за действие беше валидиран от Министерството на икономиката и от Joint Secretariat (управляващият орган) на програма INTERREG Europe.  

Малките и средни предприятия в селските райони са изправени пред предизвикателства при внедряването на иновации за повишаване на конкурентоспособността си. Регионалните политики трябва съответно да подкрепят разпространението на иновативни решения и нови бизнес модели, които ще доведат до увеличаване на производителността на МСП (с акцент върху МСП в селски райони) и ще улесни достъпа им до нови пазари.

Специалисти за IT сектора ще обучават в Тракийския университет в Стара Загора

Проектът INNOGROW
(Регионални политики за иновации задвижващи конкурентноспособността и растежа на малки и средни предприятия от селските райони) цели да осигури подкрепа на регионално ниво, за да се привлекат малките и средни предприятия от на селските райони във внедряването на иновации.

Обикновено малките и средни предприятия в селските райони срещат сериозни трудности в това да приемат и интегрират иновациите с цел да увеличат своята конкуретноспособност.

Обсъждат възможностите за взаимодействие между бизнеса и образованието

За да се постигне тази цел, проектът INNOGROW събира заедно девет партньорски организации от осем държави, с участието на управляващите органи и регионалните органи, влияещи на регионалните и националните политики (инструменти за развитие), за обмяна на полезен опит и добри практики и за да подобри техния капацитет в правенето и прилагането на политики, които насърчават приемането на технологични иновации и иновативни бизнес модели от малки и средни предприятия в селските райони, водещи до повишаване на тяхната конкурентноспособност.

Агенция за регионално икономическо развитие (АРИР) - Стара Загора е неправителствена организация в обществена полза, създадена през 199а години от Община Стара Загора в партньорство с други общини и организации от региона. За този период АРИР-Стара Загора има успешно изпълнени над 75 проекта в полза на устойчивото регионално развитие.

От 2016-та година АРИР-Стара Загора е партньор по проект „INNOGROW - Регионални политики за иновации задвижващи конкурентоспособността и растежа на МСП от селските райони", съфинансиран по програма "INTERREG EUROPE".

Стара Загора има потенциал да бъде един от иновационните хъбове в Европа

Водещ партньор е Регион Тесалия, Гърция. Останалите партньори са: Фондация за екология Ломбардия (Италия), регион Земгале (Латвия), университет на Нюкясъл (Великобритания), Агенция за регионално развитие на регион Пардубице (Чехия);

Търговско-промишлена палата Молизе (Италия), Агенция за регионално развитие на Горенския регион (Словения), Център за подкрепа на бизнеса в Кранж (Словения), Неправителствена организация в частна полза „Паном Новум" за иновации в регион Западна Трансдунавия (Унгария).