/ DarikNews.bg
Ако бъдат събрани достатъчно доказателства, ще бъдат привлечени и други лица към наказателна отговорност по казуса с общинската болница в Раднево.

Арестуваха управителя на радневската болница и още двама

Разпитват се много интензивно различни хора, предстоят още процесуално-следствени действия, заяви зам. окръжният прокурор Емилия Вакарелска, която е и наблюдаващ прокурор по делото за МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков".

По обвинението за безстопанственост за периода месец април 2018 до декември 2019 година са нанесени щети в размер на 361 744 лв., като сумата е изразходвана за допълнителни възнаграждения и ДМС на лица от администрацията на лечебното заведение и то във време, в което болницата е била в условия на задлъжнялост.

Обвинението за длъжностно присвояване е за същия период и е за присвояване пари на лечебното заведение в размер на 83 862 лв. Парите били за 79 граждански договора, сключени с 10 лица, без обаче да се изпълняват самите договори. 

Обвинението за пране на пари е спрямо две лица, работещи в болницата, за това, че в съучастие са придобили имущество - парична сума в общ размер 192 399 лв. и са я преобразували в апартамент, златни накити и два автомобила.

ДАНС влезе в болницата в Раднево (ВИДЕО)

Първоначално делото е започнало за пране на пари, разследването вече е поето от екип от следователи от Националната следствена служба.

Повдигнати са обвинения на длъжностни лица в МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков", сред които са управителят на болницата. Вчера съдът в Стара Загора определи постоянен арест за три от лицата, а главният счетоводител е под домашен арест. Мерките подлежат на обжалване.

Лечебното заведение е в тежко финансово състояние, задълженията му надхвърлят 1.4 млн. лева.