награди
награди / netinfo
Червеното вино  Angel's Share Syrah 2016 на старозагорската винарна Мидалидаре естейт грабна първата награда на Фестивала за вино и културно наследство Августиада, който се проведе в Стара Загора. Според производителите то е насочено към хората, които имат винена култура, консумират редовно и търсят добри вина, но не са склонни да плащат висока цена за това.

Сребърната награда отиде при бялото сухо вино на винарна TODOROFF - 4 FRIENDS - Шардоне, Мускат и Совиньон Блан 2016, а на трето място посетителите на изложението класираха Istar Траминер на винарна „Бонония естейт”.

И трите награди бяха връчени от новата Царица на Августиада Мартина Танева.

Над 30 български и задгранични винарни показаха най-новите си продукти на шестия поред Фестивал на виното и културното наследство. Той се организира от Търговско-промишлена палата Стара Загора и „Ойнорама консултинг”, с подкрепата на община Стара Загора.

Освен на хубаво вино, посетителите на изложението се насладиха и на кулинарните специалитети представени от традиционния партньор Метро Академия с шеф Юри Велев и старозагорската фирма Аякс. Проведе се майсторски клас „Непознатите винени съкровища на Гърция”, воден от Галя Нифору.Гала вечерта в Държавна опера Стара Загора в събота премина с концерт-спектакъл и стилна вечеря във фоайето на Операта, на която организаторите на Августиада раздадоха плакети и почетни грамоти на спонсори и партньори.

В рамките на фестивала в зала 33 на Регионален исторически музей се проведе Семинар (жива лаборатория) и бе открит щанд за  биоикономика по проект BioSTEP. Изложението представя разнообразие от продукти, които съдържат компоненти, произведени от възобновяеми суровини или чрез биологични процедури-рокли, направени от млечни остатъци, чаши за кафе от кафена утайка или подметки за маратонки от оризови люспи и други. Традицонната конференция пък бе посветена на българското вино и винения туризъм.

Трима от гласувалите посетители на изложението, изтеглени по жребий ще получат бутилка от виното, което спечели първо място на  Августиада 2017. Това са Пепа Запрянова, Стефан Капитанов и Веселин Методиев.