/ netinfo
Човешкото самозалъгване и силата на властта, основана на алегоричния роман „Животинска ферма“ на Джордж Оруел, изследват в творческа лаборатория студенти от САЩ.  

Това е  първата част на Международната творческа лаборатория-ателие, която се провежда на сцената на Старозагорския куклен театър. Художествен ръководител е режисьорът Веселка Кунчева, сценограф е Мариета Голомехова, а композитор-Христо Намлиев.

Представлението ще бъде изградено от смислено свързани епизоди, а избраното основно художествено средство за интерпретация е… глината. Студентите участници са третокурсници от Pace School of Performing Art-Ню Йорк, а техният творчески резултат може да бъде видян тази вечер от 19.30 часа в Кукления театър при вход свободен.  
Чувстваме се добре в България. Бяхме и в други градове, т.е. вече сме част от културния живот тук, не сме гости. С „Животинска ферма“ се превърнахме от съсъздатели в професионалисти.

Този уърк  шоп е най-трудното до сега, но е изключително полезен , защото „Фермата“ ни учи през какво трябва да преминем, ако това е нашият живот, сподели американският студент и участник в творческата лаборатория Йони Вайс.

Pace School of Performing Art-Ню Йорк приема студенти за обучение по осем програми, но шанс да попаднат там имат 165 младежи от САЩ и 40 държави, избрани измежду над 4 000 кандидати.

Финалната фаза на първата част от лабораторията е през септември, когато ще бъде представен цялостен спектакъл по „Животинска ферма“ на театрална сцена в Ню Йорк.

Втората част на Десетото издание на Международната творческа лаборатория-ателие ще се проведе от 15 до 31 август в ДКТ Стара Загора и ще бъде фокусирана върху култовия роман на Дж. Оруел „1984“.

Темата, която ще изследваме е смъртта. Светът, в който живеем отдавна не толерира човешката същност. Страданието, любовта мечтанието са изместениот егоизма, своеволието, материализма.

Липсата на духовни стремежи сама по себе си е качество. Джордж Оруел забелязва процесите на духовно гниене в нашето общество и ги изследва с точността на хирург“
, споделя художественият ръководител и режисьор Веселка Кунчева.

Финалът на втория етап ще бъде поставянето на „1984“ в периода юни-юли 2019 година с трупата на Държавен куклен театър, което според директора му Дарин Петков, е една сбъдната мечта.