Администрацията ни  с най-малко служители на глава от населението
Администрацията ни с най-малко служители на глава от населението / DarikNews.bg

Да бъде изготвен правен и икономически анализ за състоянието на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания", ще предложи председателят на Общинския съвет Емил Христов на предстоящата сесия. Целта е да се потърсят варианти за подобряване на финансово-икономическото състояние на дружеството, което има реализирани загуби заради намалено финансиране по клинични пътеки и увеличена дейност. Три са възможните варианти: преструктуриране на дълговете, на дейността или прехвърляне на търговското предприятие към държавната болница. Решение ще бъде взето след окончателния анализ. Няма да се съкращават дейности и специализиран персонал, без значение кой от вариантите ще бъде избран, увери председателят на Общинския съвет.

Дневният ред на сесията включва 43 точки и питания. На първо четене ще се гледат три наредби-за общинската собственост, за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи и за реда при поставяне на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане. Ще бъде направено предложение за избор на две комисии-за провеждане на конкурс за управител на „Тролейбусни превози" ЕООД, тъй като договора на сегашния управител инж.Димитър Авджиев изтича, и за провеждане на конкурс за обществен посредник.

Предложението на общинските съветници Николай Диков от ГЕРБ и на Тихомир Томов от "Нова сила" за 50-процентно намаление при пътуване на пенсионерите, не срещнало подкрепа на Председателския съвет, информира Христов. Ако до понеделник вносителите направят точен икономически анализ на предложението, то може да бъде включено в дневния ред на сесията, която ще се проведе на 21 февруари.

На заседанието ще бъде представен проекта за бюджет 2013 на община Стара Загора, както и промени в структурата и числеността на Общинска администрация. Заради преминаването на с. Яворово към нашата община, броят на служителите се увеличава само с един-кметският наместник. Община Стара Загора запазва позициите си на администрация с най-малко служители-332-ма, съотнесени към броя на населението, сочи анализ на Съвета за административната реформа. Средствата за работни заплати и осигурителни вноски за общинската дейност „Общинска администрация" за 2013 година, в размер на 689 740 лева, да се осигуряват за сметка на местни приходи, е предложението на кмета Живко Тодоров.

В края на 2012 година Община Стара Загора е реализирала преходен остатък от местни дейности в размер на 4 775 058 лева, приблизително толкова е и от държавни дейности - 4 774 817 лев. Общият размер на приходите от данъци за 2012 година е 13 982 244 лева, което е 103.5 % от планираните за годината. Отчита се увеличение от 11.3 %, в сравнение със същия период на миналата година, или 1 423 936 лева повече, което се дължи на по-добрата събираемост на данъка за моторни превозни средства.