/ ThinkStock/Getty Images
Вече приемат документи за общинската инвитро програма за 2019 година
Даниела Желязкова е една от многото жени, които имат репродуктивни проблеми. Тя е координатор на сдружение “Зачатие” и признава, че пътят към това днес да има 8-годишна дъщеря, мина през сдружението. Тогава липсвала информация и всички обяснения тя открила във форума на „Зачатие“.

Апаратура за 15 442 лева дариха на Клиниката по неонатология (СНИМКИ)

Историята на Даниела започва когато среща мъжа на живота си и се омъжва за него. Съсредоточени върху образование и кариера, те оставят детето за момент, в който ще бъдат готови емоционално и финансово. “Мислехме си, че когато дойде подходящия момент всичко ще се случи. Уви, не беше точно така. Правихме опити цяла година, но без успех. Беше ясно, че има някакъв проблем.”

Даниела преминава през една неуспешна инвитро процедура. “Освен, че нямаше никаква информация, нямаше общински програми, нямаше и държавен фонд. Сами търсехме варианти, сами финансирахме всички изследвания и процедури.”

Втората инвитро процедура е успешна и Даниела ражда здраво и красиво момиченце. “Когато вече правихме втората процедура се заговори за създаване на държавен фонд. От тогава той работи успешно и много общини въведоха програми за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

В Стара Загора общинската програма функционира от пролетта на 2011 година и аз участвам в комисията, която разглежда и одобрява кандидати за инвитро процедури. Програмата ни е много широка и поема доста дейности – подпомага вече заченали жени със следене и задържане на бременността им. Ако кандидатствала двойка отговаря на условията, няма как да не бъде одобрена. Понякога бюджетът просто не стига и разпределяме сумата по равно между всички кандидати.”

Даниела съветва всички двойки и най-вече жени, които преминават през подобна ситуация да разговарят с близките си и да не бъдат подвластни на емоциите си. “Най-важно в такъв момент е жената да бъде спокойна и да вярва.”

Благодарение на общинската програма за асистирана репродукция през 2016 година в Стара Загора на бял свят се раждат 20 бебета, а общината тогава отпуснала средства на 42 кандидати за инвитро процедури. През следващата година са одобрени и подпомогнати 28 кандидати, като родените деца са 14. За изминалата 2018 година на 32-ма кандидати са отпуснати безплатни инвитро процедури, а досега са проплакали 3 бебета.

Деца даряват два кувьоза за бебета в УМБАЛ-Стара Загора

Приемът на документи
за финансово подпомагане на процедури по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала за тази година, вече започна. Πoдaвaнeтo нa дoĸyмeнти е всеки paбoтeн дeн oт 9:00 чaca дo 12:30 чaca, a ĸpaйният cpoĸ e дo 12:30 чaca нa 15 мaй.

Двoйĸитe c peпpoдyĸтивни пpoблeми, живeeщи нa тepитopиятa нa Oбщинa Cтapa Зaгopa, мoгaт дa пoлyчaт финaнcoвo пoдпoмaгaнe зa пpoцeдypи и дeйнocти пo acиcтиpaнa peпpoдyĸция cъc cpeдcтвa, пpeдвидeни в oбщинcĸия бюджeт. Te мoгaт дa ĸaндидaтcтвaт eдин път гoдишнo в paмĸитe нa тeĸyщaтa гoдинa, пpи ycлoвиe, чe нe ca oдoбpeни зa финaнcoвo пoдпoмaгaнe oт дpyги фoндoвe зa cъщия пepиoд и зa cъщaтa пpoцeдypa.

Bcичĸи ĸpитepии, ĸaĸтo и нeoбxoдимитe фopмyляpи, ca пyблиĸyвaни в caйтa нa Oбщинa Cтapa Зaгopa, в ceĸция Oбявлeния нa Oбщинcĸи cъвeт.