конкурс Аз обичам Стара Загора
конкурс Аз обичам Стара Загора / Радостин Танев/Фейсбук
Три предприятия в Стара Загора, Първомай и Гълъбово спряха производството си или намалиха работата наполовина заради тройно по-високата цена на електроенергията на свободния пазар. Базовата ѝ цена днес беше определена на 195 лева за мегаватчас.

Предприятията са „Металик“ АД в Стара Загора, „Чугунолеене“ в Първомай и „Енергоремонт – Гълъбово“. Те имат дългосрочни договори за 2 и 4 години за изработване на изделия. В случай, че не ги изработят, те ще трябва да платят неустойки.

“Ако ги изработим с тройно по-скъпия ток, не можем да вдигнем цената на изделията заради договорите. Не можем и да пестим от материали и консумативи, и единствено остава да намалим заплатите на работниците, но това не е добро решение“, обясни патовата ситуация прокуристът на „Чугунолеене“ инженер Живко Станилов.

„Върху цената от 195 лв. бизнесът плаща и такса „Задължение към обществото“, акциз, такса за пренос за енергията и други добавки, така че реално крайното плащане надминава 200 лева за мегаватчас. Така българските индустриалци са принудени да работят с най-скъпата електроенергия не само в Европа, но и в целия свят, което е абсурдно”, подчерта инж. Станилов.

Българският бизнес има възможност да купува ток само от Българската независима енергийна борса. От предприятията настояват за сериозни проверки и действия, тъй като при тези цени бизнесът не може да изпълнява поръчките по сключените договори и това ще доведе до лавинообразно увеличение на цените на дребно в България.