/ iStock/Getty Images
Педагогическите специалисти с положителен тест са 53-ма, областта вече е "червена зона"
В Областна администрация се състоя заседание на Областния медицински съвет.

"Заболеваемостта от COVID-19 в Старозагорска област е малко под средната за страната, но областта, както и повечето в България, е в рисковата „червена зона", каза директорът на РЗИ д-р Станимир Станков.

Комбиниран тест за коронавирус и грип А и Б вече и в Стара Загора

Татяна Димитрова, директор на РУО, съобщи, че към момента в областта има 21 ученици с коронавирус. Педагогическите специалисти с положителен тест са 53-ма, а непедагогическите специалисти, работещи в училища, са десет.

Областна администрация-Стара Загора

Паралелките, поставени под карантина, са общо осем. В малките населени места няма регистрирани случаи на деца и учители с коронавирус, заради по-ограничените възможности за контакти.

Съгласно препоръките на Министерството на здравеопазването от 9 ноември, преминаването към обучение от разстояние в електронна среда ще се извършва с решение на областно, общинско и училищно ниво.

Всяко училище самостоятелно може да заяви желанието си за преминаване към дистанционно обучение, като то може да обхване отделен випуск или отделни паралелки.

Училищата сами ще решават кои класове и как могат да се редуват в карантина, къде и кои паралелки могат да се разделят и т.н. "До този момент в областта няма подавани молби от директори за дистанционно обучение на класове или випуски", каза Татяна Димитрова.

Старозагорският митрополит с коронавирус, лекува се вкъщи

Членовете на Областния медицински съвет обсъдиха възможността за поставяне на уреди за измерване на температурата на входовете на големите търговски обекти в Старозагорска област и отправиха препоръка към техните собственици там, където е възможно, да бъдат сложени такива.

Бе препоръчано още при възможност в хранителните търговски вериги да бъдат отделени каси за приоритетно обслужване на възрастни хора над 65 години. На заседанието бяха обсъдени и организационни въпроси, свързани с работата на болничните заведения.