/ Музей на фотографията в Казанлък
Талантливите майстори на светлината от Казанлък,  Георги Димов и Драгомир Запрянов, напуснали ни внезапно в късното лято на 1998 година, ще оживеят в изложба, наречена „Това, което остава…“. Експозицията се открива на 15 август.

За Деня на Пресвета Богородица, близки роднини и приятели, отварят семейните и личните си архиви  за фото-художествени спомени, дело на Георги и Драго. Стотици лични и пробни снимки,  фотоси,  ленти и диапозитиви, са преровили братът на Георги, фотографът Стефан Димов и сестрата на Драго, художничката Ваня Запрянова. Тяхна е и селекцията за изложбата, подкрепена от Музея на фотографията в Казанлък, който е домакин и  съорганизатор на изложбата.

Георги Димов е завършил единственото преди 1989-а година специализирано училище за фотография в София- Техникум по полиграфия и фотография  „Юлиус   Фучик“. Той е един от петимата основатели на Група „Казанлък – 85“, заедно с Желиян Николов,  Александър Иванов,  Бедрос Азинян и Мариян Димитров.

Групата остава в родната фотографска история със смелите си художествени опити,  които я определят като уникално и ново за времето си,  явление. Георги е носител на множество награди,  има участия в десетки фотографски форуми – конкурси, фестивали, фото-ваканции, съвместни експозиции.

Той е един от първите, запечатали уникалните археологически открития на д-р Георги Китов в Долината на тракийските царе от началото на 90-те години на 20-и век. Димов има  реализирани и  собствени запомнящи се изложби, един от основателите на фото-студио „Вифор“ в  Казанлък, което работи и до днес под ръководството на неговия брат Стефан.


Драгомир Запрянов е яркият млад художествен и фотографски талант на Казанлък, забелязан с творческите си решения още като ученик в местната Художествена гимназия. Драго експериментира, усъвършенства се професионално и продължава да работи неспирно и като студент в столичната Художествена академия.

След дипломирането си, става част от екипа на „Вифор“.  Завършил е „Промишлен дизайн“ в Художествената гимназия в Казанлък. Дипломира се със същата специалност и в Академията. Драгомир Запрянов е художник, фотограф, дизайнер, млад човек с  многопластов артистичен талант. Той снима и проектира. Графичен дизайнер, пространствен  оформител,  дори илюстратор,  Драго  е и автор на проекти за книжни корици.

Младият Запрянов оставя след себе си много снимки, рисунки, проекти. Има награди  от младежки конкурси и национални професионални фотографски форуми, включително награда от „Фотограф на годината“.  Записани са негови участия в  дизайнерски изложби,  както и публикации в специализирани фотографски издания. За него пише и списание „Фото“.


Драго и Гошо, въпреки ранното си  прескачане в света - оттатък, са оставили своето ценно не само за Казанлък културно фотографско-художествено наследство, което впечатлява и днес. Някои от работите, включени в „Това, което остава…“ са познати на местната публика, но други, посетителите на изложбата в Музея на фотографията, ще видят за пръв път.

На откриването, да си спомнят своите именити приятели, се очаква да се съберат десетки фотографи и художници, роднини и близки. Те ще гледат заедно и подготвената специално за случая мултимедия от фотографски спомени с образите на незабравимите Гошо и Драго.