честване
честване / община Стара Загора
Стара Загора ще отбележи 135 години от Съединението, но заради въведените противоепидемични мерки, няма да бъде организиран общоградски ритуал.

От 9:30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“.

Празничният концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ на площада пред Общината е с начален час 11:00.

От 9:00 до 15:00 часа, в парк „Артилерийски“ ще се проведе Рандеву „Августа Траяна“ с ретро автомобили, а музикалната програма през цялото време на събитието ще е от рок група „Страйк“. За най-малките посетители на изложението ще бъдат организирани:рисунка на асфалт, рисунка на платно, състезание с детски колички с професионални аниматори.

По повод историческата дата - 6 септември, дружество „Традиция“ организира тематична изложба в парк „Артилерийски“.

На 6 септември 2020 г. се навършват 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Българското население, останало под османска власт, се стреми към обединяване с освободените българи.

През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се заема със задачата да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват комитети "Съединение".

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.