/ iStock/Getty Images
Наказание от 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим наложи Специализираният наказателен на подсъдим за изнудване чрез заплахи за убийство.
 
Изнудването започнало докато подсъдимият е в Софийския затвор. Той изтърпявал присъда на Софийския градски съд от 9 години и 6 месеца за тежки умишлени престъпления, влязла в сила на 30 септември 2014 година.
 
Мъжът подбрал неслучайно жертвата си – жена, за която знаел, че е с психичен проблем и на постоянно медикаментозно лечение. Започнал често да се обажда на мобилния й телефон, демонстрирайки внимание и желание за трайна връзка. Обикновено звънял след 22 ч. от телефони с различни или скрити номера, без да разкрива, че е затворник.

5 години затвор за изнудвач в Горна Митрополия

През ноември  2016 година при поредния „приятелски“ разговор, той поискал от пострадалата да му изпрати с пощенски запис на името на друго лице 150 лв. След като жената отказала, последвали заплахи - ако не преведе парите, ще бъде залята с киселина, убита, ще изчезне и детето й.
 
С подобни заплахи, включително за живота на нейните родители, в рамките на 6 месеца мъжът принудил пострадалата да преведе под страх в негова полза близо 5800 лв. Исканите и получени суми варирали от 100 до 1978,20 лева.    
 
 
Специализирана прокуратура