луковмарш
луковмарш / БГНЕС, архив
Забраняват разговорите с журналисти на участниците в Луковмарш
96209
Забраняват разговорите с журналисти на участниците в Луковмарш
  • Забраняват разговорите с журналисти на участниците в Луковмарш
Забрана за консумация на алкохол, пушене, дъвки и разговор с журналисти са условията, при които желаещите могат да участват в 15-ия поред Луковмарш в столицата. Шествието ще започне на 17 февруари в 17.30 ч. на площад "Независимост" с крайна точка - къщата на ген. Луков.
 
По думите на организаторите от "Български национален съюз" манифестацията е възпоменателен марш на един български герой. По време на шествието участниците трябва да спазват правила, съобразени с българския закон, напомни един от организаторите. Въпреки това миналогодишният Луковмарш  бе прекратен от Столична община.
 
Скандал между ДПС и Патриотите заради Луковмарш

Ген. Христо Луков е спорна историческа личност, чието име често се свързва с нацизъм и антисемитизъм заради връзките си с Третия райх. На друго мнение е един от организаторите на "Луковмарш" - Пламен Димитров.
 
"Ген. Луков е един човек, който заслужаваше името му да бъде отново извадено. Неговите врагове комунисти се опитаха буквално да го изтрият от историята. А това е един човек с огромни заслуги към нашия народ. Освен, че е герой от войните, той като министър на войната на практика възкресява българската армия. За изключително кратки срокове той успява да я превърне в една добре въоръжена модернизирана войска, която по негово време е вече най-мощната армия на Балканите",обясни той.  армия, която е
 
Димитров обясни, че съдейки по дневника на ген. Луков, той е имал приятели евреи, чиито рождени дати той е записвал, за да не забрави да ги поздрави. В тази връзка Луковмарш се подчинява на строги правила, създадени от "Българския национален съюз".
 
През 2017-а: Луковмарш премина без нарушения на обществения ред (ВИДЕО)

Въпреки това заповед на кмета Йорданка Фъндъкова от септември 2017 г. не позволява провеждането на марша през февруари. Причините - част от маршрута и началната точна са много близо до Българското европредседателство - пилоните на НДК.
 
Според адвоката на организацията Звезделин Лазаров Административният съд е постановил маршът да бъде проведен, стига кметът да предложи друг маршрут и по-подходящо време. Вместо това кметът Йорданка Фъндъкова е предложила да се промени характерът на събитието, по думите на адвоката, като единствено се положат венци пред къщата на ген. Луков.
 
Консенсус е постигнат вчера на работна среща в МВР с представител на Столична община.