/ БГНЕС
Стройна организация осигури дисциплината на тазгодишния Луковмарш, колоните от облечени в черно няколкостотин мъже тръгнаха към 18.00 ч. от пилоните на НДК по маршрута към паметника на Незнайния войн и дома, в който е живял Христо Луков.

Коменданти отговаряха за реда, имаше и определени говорители на шествието. Забелязваха се представители на няколко държави, които вееха национални и националистически знамена - Германия, Швеция, Унгария, Полша и др. На огромен транспарант с лика на генерала беше изписано: "България над всичко", над множеството се вее огромно черно знаме с образа на Луков.

Луковмарш и контра-Луковмарш в центъра на София (ВИДЕО)

БГНЕС

Христо Николов Луков е български офицер (генерал-лейтенант), преподавател по военно дело и политик. Министър на Войната на Царство България в периода 1935 - 1938 г. и ръководител на националистическата организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ).

Според „Уикипедия" поради близките си връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и за дейността си като ръководител на силно повлияния от фашизма/националсоциализма СБНЛ, Христо Луков често е остро критикуван и сочен като противоречива историческа личност. Той е убит на 13 февруари 1943 г. пред дома му на ул. „Артилерийска" №1 в София. Макар за атентата срещу него да има различни версии и догадки относно действителните вдъхновители и целите му, за най-автентична и вероятна е приета версията, според която убийството е дело на комунистическа бойна група, пише още енциклопедията.


БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС