Взрив избухна в сграда с адвокатски кантори в София
Взрив избухна в сграда с адвокатски кантори в София / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Взрив избухна в сграда с адвокатски кантори в София
68950
Взрив избухна в сграда с адвокатски кантори в София
  • Взрив избухна в сграда с адвокатски кантори в София

Мощен взрив разтърси снощи сграда на столичната улица „Цар Асен", само на метри от Съдебната палата. Самоделното взривно устройство, с 200 грама тротилов еквивалент, е било заложено на първия етаж в кооперация, където освен частни жилища се помещават и над десет адвокатки кантори, нотариуси и частни съдебни изпълнители.

Взривът е изкъртил входните врати на застрахователен офис и кантора за превод и легализация. Пред Дарик служители и живеещи в сградата коментираха, че експлозията е била изключително силна и е цяло чудо, че няма жертви. Те изразиха съмнение, че адресът е сгрешен и бомбата е била предназначена за друг.

Около 21.20 ч. снощи в полицията постъпил сигнал за взрив в столична сграда. На адреса незабавно пристигнали екипи на ДОТИ и СДВР, които направили оглед, продължил до малките часове на нощта. Живеещите в сградата са евакуирани, а собственичката на фирмата за превод и легализация „ОЛА", пред чиято врата избухнала бомбата, научила едва на сутринта за случилото се.

Дамата не пожела да каже името си и да коментира случая, но въпреки това заяви категорично, че взривът не е бил предназначен за нея или някой от служителите на фирмата й: „Това е моят офис, но аз нямам нищо общо с никакви адвокати. Не съм била и заплашвана".

Етаж по-нагоре в блока са разположени няколко адвокатски кантори, също пострадали при инцидента, сред които и тази на Снежана Стоилова. Пред "Дарик" тя обясни, че едва ли бомбата е била заложена за някой от колегите й адвокати, тъй като, според нея, никой не работи по конфликтни дела: „Взривът е бил ужасен - като дойдох сутринта, беше погром. Всичко е изкъртено - панти, ключалки, и нищо не работи. Отчитаме като наша грешка, че не сме обезопасили входа, защото тук влизат най-различни хора. Чух, че взривът не е бил предназначен за адвокати, но не мога да го твърдя със сигурност".

Часове наред хората от офисите коментираха случилото се през изминалата нощ, безпрепятствения достъп до сградата, както и към кого може да е насочена атаката.

Сред юристите, които имат кантори там, се оказа адвокат Христо Ботев, който ще защитава бившия зам.-председател на ДПС Христо Бисеров по обвинението му за пране на пари. Според някои от служителите наскоро помещение в сградата е държал и именития адвокат по наказателни дела Марин Марковски, но офисът му се намирал в друг вход.

Появиха се и предположение, че атаката е била насочена към офис, половин етаж по-нагоре, където работи частен съдебен изпълнител.

Потърсихме и съдебния изпълнител Мирослав Колев за коментар, но и той категорично отрече да е мишена на бомбената атаката: „Категорично отхвърлям всякакви такива предположения, тъй като от 95-та година съм съдия изпълнител - не съм имал фрапиращи искания, нито заплахи или закани".

Към момента от МВР не издават информация за инцидента. В Народното събрание вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви единствено, че по случая се работи.