/ iStock/Getty Images
В Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) ще се извършват имунизации на деца срещу морбили, паротит и рубеола. Това се посочва на сайта на инспекцията. Имунизациите ще бъдат на 12-ти януари, на 19 януари и на 26-ти януари в имунизационния кабинет на СРЗИ (ет. 5, каб. 503). 

Инициативата е насочена към деца на възраст на и над 13 месеца, които са без регистриран първи прием на ваксината, както и деца на и над 12 години, които не са реимунизирани срещу морбили, паротит и рубеола.

В края на миналата година в страни от ЕС бе отчетено увеличаване на броя на заразените с морбили. Най-много заразени са регистрирани в Румъния. На 5 декември 2023 г. правителството на Румъния обяви национална епидемия от морбили. 

Още две жертви на морбили в Румъния

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предупреди, че и в България има риск от разпространение на морбили заради ниския ваксинален обхват. Морбили е най-заразното от всички заразни заболявания и рискът някой неиумнизиран да се разболее е 96%, допълва той. 

Списък на общопрактикуващи лекари, които ще се включат в приоритетно ваксиниране срещу морбили, паротит и рубеола, е публикуван на сайта на СРЗИ.
 
Десислава Пеева/БТА