/ Правителствена информационна служба
Столичани карат коронавируса леко или безсимптомно, 5 са жертвите за седем дни, съобщи РЗИ
Софиянци карат коронавируса сравнително леко или безсимптомно, има петима починали, обобщи данните за изтеклата седмица директорът на столичната РЗИ, д-р Данчо Пенчев.

"425 са хоспитализираните в София. Все още се запазва тенденцията за безсимпотомно или леко протичащо заболяване на COVID-19. Починали са петима на територията на София", коментира той по време на брифинга на щаба за борба със заразата. Има случай на положителен пациент, който е отказал лечение.

Новозаразените ученици в столицата са 114, а учителите - 49 в общо 78 софийски училища, отчете д-р Пенчев. Под карантина са 3396 ученици и 210 учители в софийските школа. Равносметката на РЗИ за детските градини в столицата показва, че в 20 детски заведения е плъзнал вирусът, като са заразени 7 деца и 26 служители. Общо 51 души от персонала на детските градини е под карантина.

Той обяви, че са направени 41 проверки в нощни заведения и има издадени 14 акта. Само през последните два дни са осъществени 77 проверки в заведения и са издадени 20 акта за неспазване на мерките.

"Служителите на Столична РЗИ са много натоварени и няма физическа възможност да се стигне до всички случаи и да се направи епидемиологично проучване на всеки положителен случай, което не отнема 5 минути, а час и половина", коментира д-р Пенчев. Той направи извода, че епидемиологичното проучване показва, че при позитивен контактните от първи ред обикновено излизат също позитивни и се оказва, че работят в една стая или са в чест контакт с лицето.

"Това навежда на мисълта, че трите Д-та не се спазват за момента", категоричен е директорът на столичната РЗИ.