/ БТА
Половината от изсечените дървета на ул. "Опълченска" са инвазивни видове, не са ценни. Столичната община ще засади 50 нови дървета по улицата и още 53 дървета в района на ремонта. Това заяви кметът на София Васил Терзиев, който коментира пред журналисти темата за ремонта на ул. "Опълченска".

Първият етап от цялостната реконструкция на ул. “Опълченска“ от кръстовището с бул. “Сливница“ до бул. “Тодор Александров“ започна на 18 юли тази година. Целият ремонт трябва да приключи до март 2025 година. Проектът предвижда премахването на 39 дървета, което започна на 4 септември под полицейска охрана. Граждани седмици наред протестираха срещу реализирането на проекта, който предвижда реконструкция на инженерната инфраструктура - нова канализация, изграждане на нови тръбни мрежи и водопроводни клонове, както и подмяна на електроразпределителната мрежа. 

Изсичат дърветата на „Опълченска“, столичани са гневни (СНИМКИ/ВИДЕО)

Има проект, който включва изграждане на нова канализация, която няма как да се реализира под корените на дърветата, подчерта Васил Терзиев. Той каза, че решението за изсичането на дърветата е взето от предишното управление на Столичната община, а не от него. Кметът даде уверение, че ще бъдат посадени големи дървета. Не е вярно, че не ни вълнува зеленината в града. Вижда се от данните колко залесявания са направи и колко големи дървета са засадени, повече отколкото в предишни години, каза столичният кмет.

Полагаме много грижи за зелената система и заедно с отпадъците двете теми са приоритетни за общината, каза Терзиев. Това, че в този проект се налага да се вземе трудното решение да се отрежат дърветата, за да се изгради модерна канализация и да минат тръбите на всичките комунални дружества, не значи, че сме го взели с лека ръка, каза посочи Васил Терзиев. За нас всяко едно дърво е ценност, затова ще продължаваме активно да садим дърветата и София да продължава да бъде един зелен град, което е една от най-големите ценности и богатства на нашия град заедно с водите и Витоша, посочи столичният кмет.

Според него с темата за "Опълченска" се влиза в пореден предизборен епизод, в който всяко нещо ще се изопачава, а фактите ще се нагласяват както е удобно на някого. Същите протестиращи, които преди протестираха на "Патриарха", после се появиха на "Опълченска". Изведнъж си смениха адресната регистрация, каза Терзиев. Той е на мнение, че темите отново ще придобиват политически привкус.
Кметът Терзиев коментира темата за ремонта на ул. "Опълченска" по време на проверка на дейностите по почистване на река Слатинска между ул. "Иван Салимански" и бул. "Ботевградско шосе".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Господинова/БТА