Софийският градски съд реши, че Столична община е допуснала системно превишаване на финните прахови частици в града, съобщиха от пресцентъра на съда. Делото за мръсния въздух в София беше заведено от граждани и неправителствени организации.

В решението си съдът е посочил, че Столична община не е приела актуална програма за управление на качеството на въздуха, не е изпълнила напълно задължението си да информира обществото относно качеството на атмосферния въздух.

Обмислят евросубсидия за покупка на електромобили у нас

Софийският градски съд осъжда Столична община в срок от 12 месеца от влизане в сила на съдебното решение да преустанови бездействието си с мерки, сред които са въвеждане на стимули за използване на алтернативни методи за отопление и да направи оценка в сектор транспорт.

Проверяват строителни обекти и сервизи за замърсяване на въздуха в София

С решението си съдът задължава общината да направи анализ за възможностите за етажни паркинги и увеличаване на буферните паркинги, както и изграждане на цялостна велосипедна мрежа. Също и да въведе стимули за използване на алтернативни незамърсяващи методи за отопление и да направи анализ на възможностите за изграждане на паркове в териториите с наднормено замърсяване и/ или зелени стени.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок.
БТА