/ iStock/Getty Images
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт пред Софийски градски съд (СГС) срещу руски гражданин за опит за умишлено убийство, като опитът е останал недовършен поради независещи от дееца причини, съобщиха от прокуратурата.

На 17.11.2021 г., в столичния квартал „Надежда“, в изоставена сграда, обвиняемият и пострадалият се скарали. Обвиняемият извадил нож и нанесъл един силен удар в дясната половина на гърдите на мъжа.

Обвиняемият отново посегнал към пострадалия и се опитал да нанесе втори удар, но не успял.  Пострадалият извикал за помощ към свидетел, който веднага се отзовал. Двамата избягали заедно, като стигнали до денонощен магазин. Служителката от магазина се обадила на тел. 112. На мястото били изпратени полиция и екип на медицинска помощ.

Пострадалият бил опериран по спешност.
         
В резултат на удара на пострадалия било причинено прободно нараняване, довело до увреждания, от които без бързата хирургична и реанимационна намеса, би настъпил летален изход.
        
Прокуратурата посочи, че са налице смекчаващи обстоятелства – подсъдимият не се е укрил и е съдействал на разследващите органи, като е предал средството за извършване на престъплението.
          
Прокуратурата поиска да бъде наложено наказание – лишаване от свобода за срок от 5 години при първоначален общ режим.
         
Съдът призна подсъдимия за виновен и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години при първоначален общ режим. Същевременно беше потвърдена мярката за неотклонение „задържане под стража“.
         
Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийски апелативен съд.