Столичната община отделя 1,5 млн.лв. за новата програма "София избира" за граждански инвестиционни проекти за градската среда, обяви днес на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова.

Програмата е част от инвестиционната програма на Столичната община за 2021 г. Граждани и организации могат да подават идеи и предложения, които са с приблизително остойностяване, посочи кметът. Трябва да се планира поне приблизителен бюджет, който в процеса на изпълнение ще се уточни детайлно, уточни тя. Срокът за подаване на идейните проекти е до 25 октомври на имейл sofia.izbira@sofia.bg.

Това са точно три седмици, в които всички, които имат желание, могат да подадат идейните си проекти, обясни столичният кмет.

Тя разясни, че в рамките на тези 1,5 млн.лв. общината може да финансира един или няколко проекта. Това ще зависи от избора на гражданите. Затова и програмата се казва "София избира", защото от 1 ноември до края на месеца гражданите ще могат да гласуват в интернет за всички проекти, които бъдат предложени. Фандъкова отбеляза, че за разлика от другите програми на общината с външни проекти, при които те се предлагат от граждански организации, но се оценяват от експертно жури, тук оценката ще бъде изцяло с прякото участие на гражданите. Втората разлика е, че проектите по другите програми на общината се реализират от организациите, тази програма ще се реализира от Столичната община.

Кметът Фандъкова съобщи, че до момента в общината са постъпили няколко идейни предложения, сред които за изграждане на изгледна площадка на Витоша и заслон с кът за отдих на Копитото, както и за проект за реконструкцията на ул. "Будапеща" с изграждане на асансьор и площадка за наблюдение и снимки.

Най-интересното до момента е дълго чаканото и обещано пространство за скейт парк. Проекто-предложението е готово, то е на Федерацията по скейтборд. Стойността му е около 1 милион лева.

Кметът Фандъкова обясни, че не е нужно да се представя архитектурен проект, а идейно предложение с приблизителна стойност. Важното е теренът, на който се предлага, да е общински, за да може да се реализира. За площадката за скейтборд тя уточни, че има терен в "Младост". И другото важно условие e проектът да не надхвърля бюджета на програмата от 1,5 милиона лева.

Столичната община е разработила в последните години седем програми с външни проекти на обща стойност около 4 млн.лв. Това са програма "Култура" с бюджет 1,5 млн.лв., програма "Европа" с бюджет 450 хил.лв., "Младежки дейности и спорт" с бюджет 640 хил.лв., сравнително новата програма за финансиране на детско-юношески спорт с бюджет 900 хил.лв., програма "Зелена София" с бюджет 250 хил.лв., "Социални иновации" - 100 хил.лв.