Инициативата "Зеленият преход на гарите” има за цел да предложи план за развитие на бившите индустриални пространства в района на „Сточна гара и ” и Гара „Подуяне”, съобщава NovaNews.

Ина Вълканова, основател на организацията „Градоскоп", разказва за проекта: „Наското активирахме това пространство за първи път от 50 години. Нашата организация „Градоскоп” е координатор на проекта „Зеленият преход на гарите”.

Инициативата идва от Столична община и цели споделена визия за интегриране на територии в градския живот. "Като говорим за територии на жп ареалите, нашият проект се концентрира в отсечката от „Сточна гара” до „Подуяне”, посочи Вълканова.

По думите ѝ първоначално е направен урбанистичен анализ, обединени са усилията на 5 катедри по архтектура в Университета по геодезия. Миналата седмица под купола на гарата е направена и изложба, на която са били понанени български и чуждестранни експерти, представящи подобни процеси в Европа.

Проектът има амбиция, след първата стъпка за развитие на "Сточна гара" и Гара "Подуяне", да оживи и други терени: „Градоскоп спечлеи проект по новия Бау Хаус по прилагане на европейската зелена сделка, това е първият проект у нас по тази линия. Ще започнем с по-широк кръг от хора работата по следващите стъпки,” каза Ина Вълканова.
NOVA