„София диша - „Словото зове
„София диша - „Словото зове / netinfo

На 11 август от 16 до 22 часа фестивалът за култура и изкуства „София диша" продължава на улица Ангел Кънчев, с акцент литературата.

Улиците, станали характерни за „София диша", с нетърпение очакват месец август, за да се изпълнят отново с усмихнати хора и динамична атмосфера. И тази година
Словото зове ул. „Ангел Кънчев".

Тази неделя участие ще вземат екипът на списание „Ко-миксер" - периодично издание, съдържащо кратки комикс истории от различни автори, обединени под една тема, различна за всеки брой. В рамките на фестивала те са подготвили групова импровизация в комикс форма, наречена комикс-джем. Участниците заедно ще създават общ комикс, като един рисува първия панел, а всяка следваща картинка се прави от различен човек.

ПроКредит Банк отново ще се включат в програмата тази неделя с тематично участие. Тяхната политика на работа включва предприемане на стъпки, ограничаващи екологичния отпечатък - намаляване на употребяваната хартия, ограничаване на употребата на пластмаса и съответно генериране на по-малко количество отпадъци и др. Ето защо на 11 август екипът на ПроКредит Банк е подготвил творчески занимания за деца и възрастни, изработвайки различни предмети от хартия, стари рекламни винили или други на пръв поглед непотребни предмети.

От Gourmet Publishing ви призовават да се потопите в една уютна, топла и приветлива обстановка извън дома, на улица Ангел Кънчев. Ще може да усетите великолепната кулинарна традиция на Южна Франция или да разберете какво е „Угощението на Джон Сатърнъл" в средновековна Англия или просто да поиграете на вкусове и аромати.


На „София диша - „Словото зове" също така ще бъде представена специфичната интерактивна литературна форма, известна като книга-игра. По време на фестивала ще можете да се срещнете с някои от старите и новите автори, да научите всичко, което ви интересува за миналото, настоящето и бъдещето на жанра, подгответе се и за куп приятни изненади!

По време на събитието на 11 август Наталия и Григор ще създадат един свят на blackout поезия, в която всеки посетител може да се потопи. Участниците ще разполагат с цели страници, които все още не са зачертани, така че да имат възможността да се опитат да създадат свой собствен стих.

Тази година отново ще бъдат представени и социално-образователни проекти. Център за образователни инициативи ще представи своите позитивни дейности в сферата на образованието.

В неделя от 18.30 часа, издателска къща Жанет 45 е поканила специално за събитието Георги Господинов, който ще дава автографи на новата си книга с разкази „И всичко стана луна" и старата "нова" книга „И други истории". Paper Cake пък организират публично четене с Тома Марков на неговата нова серия "стихотворения за игра", която предстои да излезе съвсем скоро.

По повод „литературната" тема тази неделя ще се състои и т. нар. писатели без книги - поредица събития, на които неиздавани автори биват прочетени пред публика от свои колеги.

СОФИЯ ДИША 2013 организира за четвърта поредна година своите инициативи - част от Културния календар на Столична община и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за „Европейска столица на културата 2019". След тази неделя „София диша" продължава с тематичната си централна обиколка на 18 август, на улица „Пиротска", с наслов „Ветрове от цветове".