Дончо Барбалов
Дончо Барбалов / БГНЕС
Столичната община не е предвидила пари за поддръжката на Северната скоростна тангента в бюджета си за 2019 година. Това стана ясно от думите на заместник-кмета Дончо Барбалов на обсъждането във финансовата общинска комисия. За информация изисква ли се към момента винетка за участъка и кой ще го поддържа от пресцентъра на пътната агенция препратиха към становището на премиера Бойко Борисов. В началото на годината той коментира темата като заяви, че е разпоредил да се запази ситуацията от миналата година.

Борисов изиска от общините да кажат кои пътища да нямат винетка
 
Казусът с винетката по Северната скоростна тангента в София възникна след правителствено решение, с което отсечката беше включена в бъдещата магистрала "Европа" и така автоматично за преминаването по нея трябваше да се изисква винетка от 1 януари. След възражения на жителите от северните квартали на столицата се стигна до решение да бъде определен гратисен период до разрешаване на казуса. А той на кратко се състои в това – ако пътната агенция поддържа пътя, то трябва да има и винетка за него. Ако той стане общински, трябва общината да отдели пари за поддръжката му.
 
Днес обаче заместник-кметът Дончо Барбалов уточни, че пари за такава поддръжка в бюджет 2019 няма: "За Северната скоростна не сме планували средства за поддръжка, а продължаваме разговорите с колегите от АПИ. Ние имаме ясна позиция. Мисля, че имаме разбиране и от тяхна страна. Така че, не очаквам някакви проблеми. Винетки надявам се, че няма да има".

АПИ: До 25 януари комисия ще търси законови решения за Северната скоростна тангента
 
От пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" препратиха към становището на премира Бойко Борисов. Ето как той коментира темата в началото на януари: "Благодарение на това, че приходните агенции, службите, прокуратурата работиха много добре през миналата година, имаме рекордни приходи в бюджета, нищо няма да се променя - това съм го разпоредил на Регионалното министерство и АПИ - от това, което е било миналата година. Друг въпрос е, след като искат пътищата да са общински, да направят така, че да си ги поемат и да си ги поддържат общините. Държавата е вложила над 200-300 милиона сигурно в тези тангенти, подарява ги на общините, те да си ги поддържат".