От Европейския център за транспорта политика организират доброволческа акция по почистване на мястото
Десетки неправилно паркирани камиони превръщат участък от АМ "Хемус" в капан за невнимателни водачи, предава NOVA.

Шофьори на тирове паркират в аварийната лента, за да ползват задължителната си почивка. Участъкът в района на Жерково обаче е станал огромно сметище, тъй като шофьорите оставят след себе си битови отпадъци, празни туби от автомобилни масла и износени гуми.

Шефът на АПИ за „Хемус“: Магистралата не е опасна (ВИДЕО)

На нерегламентираната отбивка за престой се трупат отпадъци, които се почистват от фирма, наета от Агенция „Пътна инфраструктура“. За почистването на такива места пътната агенция харчи голяма част от бюджета си. 

Ангел Попов, експерт от Европейския център за транспортни политики, обясни, че международните шофьори подлежат на солидни глоби, в случай, че не спазят задължителната си почивка.

Условията на АМ “Хемус” обаче са предпоставка за опасни инциденти. “Миналата година един шофьор на камион загина тук, докато сменя гума”, каза Попов. Той поясни, че това е единственият участък, в който шофьорите могат да почиват, тъй като в околността няма пригоден за тях паркинг. 

От Европейския център за транспорта политика организират доброволческа акция по почистване на мястото, превърнало се в сметище. 
nova.bg