СДВР издирва извършителите, напръскали с червена боя сградата на ЕК, съобщиха от МВР.

На 21 май към 16.35 часа в Първо РУ е получен сигнал, че участници в шествието „Поход за мир и неутралитет“ организирано пръскат червена боя по сграда „Домът на Европа“, в която се помещават представителството на Европейската комисия и бюрото на Европейския парламент.

Булфото

По случая се води разследване. При прегледа на записи от видеонаблюдението е установено, че група хора хвърлят яйца и разпръскват червена боя по сградата. Продължава работата за установяване на самоличността на извършителите.

Припомняме, че част от участниците в протеста са били привърженици на „Възраждане“. След инцидента последва вълна от реакции.  "Категорично осъждам посегателството срещу сградата на представителството на Европейската комисия в София", написа във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

След обстрелването с червена боя: Почистват сградата на ЕК в София (СНИМКИ)

„С вчерашния протест направихме поредната крачка по пътя, водещ ни към освобождаването на страната ни от чуждите зависимости и обвързаности“. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в отговор на реакцията на лидера на ГЕРБ.

Министерството на външните работи също осъди посегателството срещу сградата. Коалиция "Продължаваме Промяната-Демократична България" също излезе със становище във връзка с протеста на "Възраждане".

А днес започна почистване на сградата от боята.