Пламен Деянофф (в средата)
Пламен Деянофф (в средата) / БГНЕС
Столичният общински съвет ще реши дали по време на европредседателството да има Бронзова къща на мястото на разрушения мавзолей. На днешното си заседание местният парламент ще разгледа проекта на българския скулптор Пламен Деянофф.

бронзова къща
Столична община


Вдигат бронзова къща на мястото на мавзолея

„Има няколко примера, които много ме впечатлиха, за да стигна до крайната идея за бронзовата къща. Бяха скулптурни сгради на художници от цял свят, които се намират в публични пространства във всички държави, които съм посещавал. В Западна Европа, Америка, Япония, та дори и в Китай, където присъствието на съвременно изкуство в публичното пространство е ежедневие и го има на всяка крачка“, сподели българският скулптор по време на представянето на бронзовата творба.
 
„От самото начало аз казах, че искам тази сграда да се реализира в България. За мен беше важно, защото има смисъл. Няма смисъл да бъде скулптура 301 във Виена или номер 500 в Чикаго, а да бъде изградена в България. Това беше моята мечта и от там се тръгна. Всички го възприеха и казаха, че е интересно“, допълни той.