/ Столична община
Регионалният исторически музей в столицата (РИМ-София) реализира документалната изложба „Исторически паркове и градини на София“, съобщиха от културната институция.

Създадена в чест на първите паркостроители на София, експозицията обхваща периода 1878 – 1939 г. Откриването е в сградата на музея (пл. „Бански“ 1) на 23 юни от 18:00 ч.

Изложбата представя документи от фотоархива, както и архивите с пощенски картички и за недвижимо културно наследство на РИМ-София. Проследява развитието на зелената система от обявяването на града за столица до началото на Втората световна война.

Реализацията на зелената система е възможна благодарение на труда на чуждестранни и български специалисти. Отдадена е почит на най-изявените, сред които е французинът Йосиф Фрай. В периода 1906 – 1933 г. той заема длъжността „градски градинар“.

В експозиционно отношение хронологично са представени съществуващи, както и изчезнали или променени градински съоръжения. Фигурират емблематични за града паркове и градини: Градската градина (Александровска), резерватната част на Борисовата градина, Университетската ботаническа градина и др. Разгледани са комплекси с историческо озеленяване, например паркът на Военното училище (сега Военна академия „Г. С. Раковски“), паркът на Духовната семинария, мемориалният комплекс Софийски централни гробища и др.

Включени са знакови озеленени площадни пространства. Водещо е мястото на площад „Свети Александър Невски“ със сложната си и цялостна система на исторически озеленени площи. Представени са площадите „Бански“, „Руски паметник“, „Света Неделя“, „Възраждане“ и др.

В изложбата документално присъстват градините около софийските църкви и кварталните градини (някои са първите разсадници на София от началото на ХХ в.). Включена е информация за залесяването на първите софийски булеварди и озеленяването на Перловската и Владайската река.

Представена е и една от най-успешните реализации в градинско-парковото изкуство на София – реконструкцията на Розариума в Борисовата градина от 2019 г., по проект на Столична община.

Специално за изложбата са направени хербарии на растения от историческите паркове и градини. Растенията са събирани през май. Автор е доц. д-р Димитър Узунов от Националния природонаучен музей-БАН.

Временната експозиция „Исторически паркове и градини на София“ може да бъде разгледана в периода 24 юни – 25 септември 2022 г. Партньори на изложбата са Столична община, Националният природонаучен музей-БАН, Софияплан.
БТА