/ Федерация по фелинология
Събитието се завръща с конкурс по две различни системи на оценяване след двугодишна пауза
В предстоящия уикенд, столицата ще се превърне в домакин на Международна изложба на котки от всички породи, която ще се проведе на 25 и 26 юни в зала EFE на хотел „Маринела“.

След пауза от над две години, събитието се завръща с обновен, още по-вълнуваш формат, който за първи път ще обедини на територията на България две от най-големите фелиноложки организации в света - FIFe (Международната федерация по фелинология) и TICA (Международна фелиноложка асоциация).

Изложбата „Duosystem International Summer Cat Show 2022” се организира от Федерация по фелинология - България и Фелиноложки клуб „Естетикет”.

Посетителите ще могат да видят екземпляри от различни породи котки от няколко държави - както по-модерните и разпространени у нас породи като британска късокосместа и сиамски, така и по-редки и екзотични породи - мейн куун, донски сфинкс, бенгалска, девон рекс и много други. Всеки посетител ще има възможността да се запознае с изключителни представители и да научи нещо интересно за всяка порода от собственици и елитни развъдници.

Специално за конкурсната част в България пристигат 8 международно признати съдии от Холандия, Чехия, Италия, Румъния, Австрия и дори от Япония и САЩ. Състезанията ще се провеждат в двата изложбени дни, а котките ще бъдат оценявани според стандартите за порода на две различни фелиноложки системи - FiFe и TICA, по 4 съдии за всяка. Всяка система има по няколко категории и титли в зависимост от характеристиките на екземплярите - котета, подрастващи, женски и мъжки, кастрати и ветерани. Специално внимание е отделено и на котките без порода, които също могат да участват и да печелят титли в тази категория.

Безспорно най-желаните титли са “Best of Best”, както и отличието „Любимец на публиката“. Отличието „Best of Best“ ще получи най-добрата котка на изложбата, която ще се определи за всяка от двете системи на оценяване. Според фелиноложката система FiFe победителят се определя на принципа на елиминацията, като най-добрият екземпляр ще бъде избран накрая след преминаване през всички кръгове. При системата TICA всички участващи котки се оценяват по точкова система от съдиите последователно, а победителят бива определен на финала на изложбата като печели котката, която е събрала най-голям брой точки.

котки
Федерация по фелинология

В програмата на събитието са предвидени още интересни занимания за цялото семейство - допълнителни лекции от ветеринарни специалисти, свързани с правилното отглеждане и развъждане на котки, както и урок по грууминг. За най-малките посетители ще има занимания с аниматор, както и възможност да се снимат с някои от пухкавите участници на изложбата. Предвиден е сектор с храна и напитки в градината пред изложбената зала, в който посетителите могат да разпуснат и да се освежат.

Повече информация за събитието, както и да се запознаете предварително с някои от участниците в изложбата може да намерите във официалното събитие във Facebook: https://fb.me/e/2DFmmTCY2