Разследват смъртта на Тачо Тачев - собственикът на камиона, причинил смъртта на 18 афганистанци при катастрофа край Локорско. Това съобщиха от обвинението.

Припомняме, че на 5 юни 2023 г., в Софийска градска прокуратура е получено писмено уведомление от директора на МЦ към ОСИН-София, че задържаният под стража обвиняем Т. Т. е починал на 03.06.2023 г. в следствения арест. Според съобщението в 11:02 ч. е повикан екип на ЦСМП, тъй като Т. Т. се е оплакал от болки в гърдите. Констатирана е висока стойност на артериалното налягане, но без ЕКГ промяна. Дадена е терапия. В 15:00 ч. Т. Т. е намерен паднал на пода на килията. Пристигналият екип на СМП в 15:12 ч. е констатирал смъртта му.

Образувано е отделно разследване за престъпление, в рамките на което ще се установи каква е причината за смъртта на Т. Т. и има ли проявено незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, в следствие на което да е настъпил леталният изход.

Случаят „Локорско”: Собственикът на камиона почина в ареста

Делото е започнато в условията на неотложност от следовател към следствения отдел на СГП и ще се провежда под ръководството и надзора на прокурор в СГП.

Софийска градска прокуратура (СГП) наблюдава разследването по досъдебно производство, възложено на следовател от Национална следствена служба (НСлС), по което са привлечени като обвиняеми шест лица за ръководене и участие в организирана престъпна група и каналджийство, както и за причиняване на смъртта на 18 лица, граждани на Ислямско емирство Афганистан. Това съобщиха от обвинението.

Спрямо всеки от шестимата обвиняеми по искане на СГП Софийски градски съд наложи постоянен арест.

Междувременно разследването по делото за организирана престъпна група, каналджийство и за причиняване на смъртта на 18 афганистански граждани, продължава под ръководството и надзора на СГП.

В хода на разследването е установена самоличността на осемнадесетте починали афганистански граждани. За целта са били извършени разпознавания от страна на роднините на предоставени снимки на труповете, лицево-идентификационни експертизи и ДНК-експертизи.

Съдът остави в ареста обвинените по случая „Локорско“ (ВИДЕО/СНИМКИ)

Със съдействието на Посолството на Ислямска република Афганистан в гр. София са установени наследниците на починалите лица и същите са надлежно уведомени за правата си в наказателното производство.

По делото са представени документи, видно от които посланикът на Ислямска република Афганистан в Република България упълномощава представител на Спешна помощ Турция да движи всички въпроси от освобождаването на тялото на починалите от КСМД – УМБАЛ „Александровска“ – София до транспортирането им до международно летище в Истанбул, Република Турция, откъдето с полет на държавната авиолиния „Ариана“ да лети до Афганистан.

Към момента СГП е освободила тленните останки на всички 18 починали афганистански граждани и същите са предадени по описания ред.