Различни протести посрещнаха столичните общински съветници
Различни протести посрещнаха столичните общински съветници / БГНЕС
Различни протести посрещнаха столичните общински съветници
91331
Различни протести посрещнаха столичните общински съветници
  • Различни протести посрещнаха столичните общински съветници

Недоволни граждани се събраха пред сградата на Столична община заради нерешени проблеми в техните квартали. Жители на „Младост" се разделиха в мнението си за новоизбрания кмет на района Десислава Иванчева, която официално положи клетва пред общинския съвет. Първото заседание на местния парламент след изборите, започна с час закъснение, тъй като общински съветници от ГЕРБ проведоха извънредна среща с представители на протестиращите групи.

Пореден протест срещу строеж върху зелена площ в "Младост"

След близо двумесечната принудителна ваканция на Столичния общински съвет заради президентския вот, общинарите бяха посрещнати от няколко протеста. Пред сградата на общината се бяха събрали граждани на различни столични квартали. Жители на Горна баня настояват да се премахне депото за отпадъци в района.

„Ние не сме управляващи и не сме партия. Ние живеем там и искаме това депо да бъде премахнато. Обещано е, че на 31-и януари ще бъде премахнато. Нека да видим дали ще стане", казаха хората.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че в Горна баня няма депо за отпадъци:

„Това са строителни материали на общински терен, които са заради изграждането на канализация, която се чака от жителите на Горна баня от много години", допълни тя.

Различни протести посрещнаха столичните общински съветници
netinfo

Собственик на имот в квартал "Младост": Не всички протести имат реално основание

Друга група жители на Горна баня пък излезе с декларация, в която посочва, че категорично се разграничават от позицията на лидера на "Нормална държава" Георги Кадиев и група общински съветници, които твърдят, че в района се създава депо за отпадъци върху зелени площи. Самият Кадиев коментира случая така:

„Има строителна площадка, на която общината изхвърля фрезован асфалт и други боклуци. Като отидохме там имаше две групи граждани - едната, която протестира срещу площадката и другата, която казва- „ то това е заради канализацията и ние много искаме да има канализация."

Другите граждански недоволства бяха свързани със строителството в „Младост". Част от жителите на квартала настояват за пълна забрана за нови строежи. Собствениците на имоти, обаче не са съгласни всеки свободен терен да се обявява за общинска зелена площ.

Новият кмет на Младост Десислава Иванчева, която официално встъпи в длъжност обясни, че ще работи за изясняване на това кои площи са частни и кои на общината:

„Не съм казвала, че ще спирам строителните разрешителни. Ще спрем само тези, които са незаконни. Който се притеснява, значи има за какво да се притеснява. Който е законов - не виждам за какво трябва да протестира."

Иванчева допълни, че ще прави промени в районната администрация. Заради съмнения в корупция ще подаде сигнал и до ДАНС.

„Не може предварително да се кажат нещата. Граждани са ни дали информация за хора, които работят в общината. Имаме някакво виждане и някакви документи", каза още тя.

Другият протест, който предизвика горещи дебати, е от жителите на локалното на булевард Янко Сакъзов. Преди няколко месеца тази част на булеварда бе преименувана на Конрад Аденауер, което според недоволните не е било съгласувано с живеещите там.