/ Dariknews.bg, архив
Проверяват опасна сграда в Перник след инцидент с паднала мазилка
97736
Проверяват опасна сграда в Перник след инцидент с паднала мазилка
  • Проверяват опасна сграда в Перник след инцидент с паднала мазилка
Мазилка от рушаща се сграда падна върху главата на 13-годишно момче в Перник. Инцидентът е станал около 18.00 ч. вчера в близост до централната част на града. Сградата е на бившия Битов комбинат в квартал „Твърди ливади” и по информация на общината била собственост на 6 фирми и 4 физически лица. Назначени са проверка и оглед на сградата, които обаче ще се проведат чак на 3 юли.
 
Сградата на бившия Битов комбинат се намира на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" и по думите на кмета Вяра Церовска била в "доста видима централна част на града". "Самата сграда не е изоставена, в нея се развива и дейност. Тя се намира в една доста видима и централна част на града. Не говорим за сграда, която е някъде", обясни Церовска.
 
Мазилка падна върху главата на дете в Перник

Проверка показала, че сградата е собственост на общо 6 фирми и 4 физически лица. За 3 юли е назначен оглед на сградата, на който собствениците също били поканени. "Сградата е продадена доста отдавна на 6 фирми 4 физически лица. Получили са всички съобщения преди един месец, издирени са лицата.На 3 юли има комисия, в която са поканени лично да присъстват, за да им се издаде предписание за въвеждане на сградата в нормален вид. Това е първата крачка", разясни кметът на града.
 
В комисията са включени конструктори от Община Перник, представители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Регионалната здравна инспекция.

По разкази на местни жители сградата не е обезопасена и при силен вятър често от нея падали стъкла и мазилка. Според Вяра Церовска обаче това бил първи подобен сигнал.
"Това е първият сигнал, който е подаван, и ние реагирахме веднага", категорична е тя.
 
Пострадалото 13-годишно момче е прегледано в болница и е освободено без видими наранявания.