Протестиращи, сред които представители на фондация „Даная“, се събраха пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Валентин Димитров за нарушения в управлението и медицинските дейности. Те настояват и за оставката на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева, след като по-рано този месец тя отмени заповедта за уволнението на директора на „Пирогов“

Протестът започна в по-ранен час, за да можем да хванем г-жа Кондева в работно време и да проведем среща, каза пред журналисти Ани Стоянова, майка на починалата в „Пирогов“ миналата година 15-годишна Даная. По думите ѝ Кондева дължи обяснение за отмяната на заповедта. „Цяла година публично говорене, множество протести и проверки, няколко одита, които ясно описват всички нарушения в „Пирогов“ - Кондева реши, че най-важното нещо в здравеопазването е да спаси Димитров“, посочи Стоянова. Според нея тази отмяна на заповедта от страна на министър Кондева, направена по-малко от
48 часа след встъпването ѝ в длъжност, е недопустима и неморална. Това показва какви са приоритетите в здравеопазването у нас, каза още Стоянова.

БТА

Ани Стоянова съобщи, че е изпратила съобщение на служебния здравен министър, в което моли да бъде уговорена среща за днес в Министерството на здравеопазването. По думите ѝ три часа по-късно служител от здравното ведомство е предал лично писмо от Кондева, в което пише, че срещата може да се проведе след десет дни. Срещата е насрочена за 24 април, като на 23 април изтича договорът за управление на „Пирогов“ на д-р Димитров, посочи Стоянова. Никога не е имало вариант след три часа да получа на крака писмо от административен служител, каза адвокатът на семейството Методи Лалов. Той припомни за излъчения в медиите запис от заседание на медицинския съвет на болница „Пирогов“ и посочи, че това, което се чува, не са българските лекари - "те лекуват болката, а не я причиняват". 

Мотивите за връщането на д-р Димитров са, че са установени малки административни нарушения, каза Стоянова. Трябва да е много ясно на цялото общество, че тези нарушения струват милиони лева от един медикамент за един пациент и костват животи, заяви тя.

Протестът е за носенето на отговорност и за почтеността, както и за истината, както срещу системата, в която гражданите не получават качествени здравни грижи и хуманно отношение, заявиха протестиращите.  Те се обявиха срещу "политическата наглост, партийна зависимост и корупция" и  за прекратяване на практиката в здравеопазването, която определят като „порочна“. 

Протестиращите настояха да влязат в сградата на Министерството на здравеопазването и да се срещнат лично с министър Кондева, но не бяха допуснати от охраната. Според служителите на реда здравният министър не е в сградата.

БТА

В знак на недоволство протестиращите хвърляха яйца по прозорците и входа на Министерството на здравеопазването. Има полицейско присъствие, служители от органите на реда охраняват входа на здравното ведомство.

На 28 февруари пред Министерския съвет също имаше протест на граждани и представители на фондация „Даная“. Протестиращите тогава настояха за отстраняването на директора на „Пирогов и за незабавни реформи в детското здравеопазване. 

По-рано този месец новоучредената гражданска инициатива „Даная за живот“ организира петиция с шест искания за незабавни реформи в детското здравеопазване. 

Два дни след това от Софийската градска прокуратура съобщиха, че е образувано досъдебно производство по случая „Даная“. Прокуратурата разследва периода от 28 април до 9 май миналата година, когато е настъпила смъртта на 15-годишното момиче.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Мартина Христова/БТА