В София предстои тежък ремонтен сезон през летните дни. Няколко обекта ще бъдат реконструирани в центъра едновременно, докато още тече и изграждането на новия лъч на метрото. В плановете на общината влиза до 2 години да бъдат ремонтирани 20 обекта, но еднакви усилия и сходен бюджет ще отидат за главните улици и за кварталните. Това обясни кметът Йорданка Фандъкова. В бюджета за ремонт са предвидени и 10 млн. лв. за тротоари. 
 
След празниците по Гергьовден започват ремонтите в София. На 8 май от пресечката с „Алабин” започва цялостната реконструкция на „Граф Игнатиев”. От 20 предвидени обекта, за няколко има сигурни дати и готовност. На първи юни започва разширяване на бул. „Монтевидео” и на „Тодор Каблешков” на кръстовището с „Цар Борис 3”.

Кварталните улици - приоритет в строителната програма на Столична община
 
От средата на месеца започва и преасфалтиране на „Христофор Колумб”. От първи юли пък започва подмяната на релсите в част от бул. „България“ и преасфалтиране на бул. „Васил Левски” между Ректората и ул. „Патриарх Евтимий”. А още в края на май общината ще се заеме с ремонта на подлеза на бул. „България” и бул. „Иван Гешов”. 
 
Ще направим всичко възможно основната тежест да бъде през летните месеци - юни, юли и август. При всички случаи, обаче, ще има и обекти, които ще продължат и след месец август“, заяви Фандъкова във връзка със сроковете.

Можем ли да осъдим общината заради щети от дупки по пътищата? (ВИДЕО)
 
За амбициозните планове на общината финансирането е смесено. 88 млн. лв. идват от програмата „Региони в растеж”, а от Столична община почти още толкова.
 
„На практика бюджета, който отделяме от общинския бюджет, е почти равен, дори с лек превес на кварталните улици. В този бюджет включваме и специална програма за ремонт на тротоарите на територията на цялата Столична община“, каза още кметът на София.

Архитектът на София: Терени, предназначени за зелени площи, не могат да бъдат застроени
 
А именно – 37 млн. за големите обекти и 39 за вътрешните улици и тротоари. Заместник-кметът по транспорта –  Евгени Крусев, ще осъществява контрол върху централните ремонти, а районните кметове по кварталните.
 
„Дали някой ще има проблем с изпълнението, аз не мога да гарантирам. Това зависи от строителите, но това, че няма да плащаме за несвършена или лошо свършена работа, може да бъде гарантирано“, каза още Фандъкова.
 
Кметът добави, че договорите са строги и за неизпълнение има сурови финансови гаранции.

Със затоплянето на времето започват и активните ремонти в София - вижте къде