/ ThinkStock/Getty Images
Прокуратурата внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу мъж, привлечен към наказателна отговорност за извършени от него престъпления - държане на културни движими ценности и нанасяне на телесни повреди на полицейски служители, съобщиха от обвинението.

През юни 2019 г. в СДВР постъпил сигнал за лице, предлагащо за продажба движими културни ценности. В хода на проверката по случая продавачът им бил установен - 21-годишният мъж.

С разрешение на съда били предприети действия по претърсване и изземване на обитаваните от него адреси в София, Панагюрище и Перник.

Откриха огромна колекция от антични монети и артефакти при спецакция

На 9 юли 2019 г. била проведена специализирана полицейска операция в обитаваното от него жилище в столицата. Той не се подчинил на разпорежданията на служителите на реда, като при задържането му им нанесъл телесни повреди.

В апартамента били намерени и иззети оръжия и боеприпас, в това число еднозаряден пистолет и револвер, представляващ движима културна ценност. Такова качество имат и откритите на място фибули, монети и автентична богослужебна книга на църковнославянски език, отпечатана през XIX век.

Вещи, представляващи движими културни ценности, както и боеприпаси и огнестрелни оръжия, били установени и на адреса в Панагюрище - пушка „Крнка“, с монтиран адаптер и поставен боеприпас тип „Калашников“, еднозарядни пистолети, пушка „Пийбоди - Мартини“, саби.

Обвиняемият не подавал документи за идентификация и регистрация по надлежния ред, утвърден от Министерството на културата. Той нямал и разрешителни за държаните от него огнестрелни оръжия и боеприпаси, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.