/ БГНЕС
Бившият зам.-кмет отрича да е взимал еднолично решения за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“
Евгени Крусев излезе от следствието като обвиняем
99967
Евгени Крусев излезе от следствието като обвиняем
  • Евгени Крусев излезе от следствието като обвиняем
Прокуратурата повдигна обвинения на бившия заместник-кмет на София Евгени Крусев заради виброизолационните подложки на трамвайното трасе на ул. "Граф Игнатиев". Според държавното обвинение Крусев е действал в нарушение на Закона за обществените поръчки, като от действията му могат да настъпят вреди в размер на над 5 млн. лева. Той от своя страна коментира, че няма от какво да се притеснява, тъй като е работил единствено в интерес на общината и града.

Евгени Крусев подаде оставка заради обвинение за ремонта на „Графа“

Разследването, което доведе до обвинение за Евгени Крусев, е стартирало по сигнал на "Спаси София" за нередности по една от обществените поръчки, свързани с ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Става въпрос за т. нар. виброизолационни подложки на трамвайното трасе, за чието поставяне са кандидатствали четири фирми. В процедурата са обявени изключително конкретни изисквания, на които трябва да отговаря както материалът, който ще осигури виброизолация на трамвайното трасе, така и технологията по поставяне на елементите от него.
 
Поръчката е спечелена от "Джи Пи Груп", тъй като останалите кандидати не отговарят на изискванията. В течение на ремонта обаче експерти установяват, че материала на една от фирмите-кандидати е по-подходящ за извършване на ремонта и възниква въпросът дали той ще продължи или се налага стартирането на нова процедура по избор на фирма-изпълнител.
 
БГНЕС


В тази връзка прокурор Димитър Петров обясни: "В хода на изпълнението се прави едно изменение на договора, което ние считаме, че е съществено изменение на същия, тъй като има нов идеен проект, който се приема от експертен съвет, като по този начин се подменя всъщност техническият показател, по който е избрано дружеството. И поради тази причина считаме, че е направено нарушение на служебните задължения на г-н Крусев".
 
Самият Евгени Крусев, както и адвокатът му Менко Менков, коментираха, че не се притесняват от настоящото разследване: "Ще окажем пълно съдействие за това разследващите да си вършат работата максимално качествено и бързо".

Разследват Евгени Крусев за длъжностно престъпление по Закона за обществените поръчки

Тъй като обществената поръчка, която попада във фокуса на разследването, е финансирана с евросредства, от прокуратурата са сезирали по случая и ОЛАФ.

Евгени Крусев подаде оставка преди седмица след като получи призовка на прокуратурата за ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев”.