/ iStock/Getty Images
Десетки граждани се събраха в късния следобед днес пред Минната дирекция в Перник, за да изразят своята позиция срещу инвестиционното намерение на "Топлофикация Перник" за използване като допълнително гориво при производството на топло- и електроенергия на биомаса, шисти и RDF отпадъци. 

Пред журналисти инициаторът на събирането Благовеста Георгиева заяви, че това не е протест, а събиране на хора с активна позиция, които искат чист въздух и здраве за децата си.

Замърсяването на въздуха може да предизвика психични проблеми

От сдружение "Дишай Перник" са категорични,че горенето на отпадъци в град като Перник, който е замърсен изключително много в исторически план е недопустимо и трябва да се направи всичко възможно, за да не се допуснат нови замърсители. Настояваме за ОВОС, казаха екоактивистите. 

Враца с иновативен проект за подземни контейнери за разделно събиране на отпадъците

Над 300 са внесените възражения от граждани. Община Перник също ще изрази писмено своето становище. То изцяло съвпада с това на гражданите, каза кметът Вяра Церовска.

Тя обясни, че общината не е институцията, която може да накаже дружеството, но общината е институцията, която не е позволила преди една година това да се случи. 

Закриват старото депо за отпадъци край Разлог

В момента се събира подписка срещу горенето на отпадъци, биомаса и шисти. Предстои и мащабен протест. Според ръководството на "Топлофикация Перник" добавянето към въглищата на биомаса, шисти и RDF отпадъци не предполагало допълнително замърсяване на средата.
БТА