Дончо Барбалов
Дончо Барбалов / БГНЕС
Започна данъчната кампания за недвижими имоти и такса „битови отпадъци“
100551
Започна данъчната кампания за недвижими имоти и такса „битови отпадъци“
  • Започна данъчната кампания за недвижими имоти и такса „битови отпадъци“
Данъчната кампания за недвижими имоти и такса "битови отпадъци" в София започва от днес. До края на април трябва да се заплати поне първата вноска за такса "смет", а до края на юни – първа вноска за имотните налози. Отстъпка от 5 процента за имотния данък пък може да използва всеки столичанин, платил си всички данъци до 30 април.

Местните данъци и такси в София вече могат да се плащат
 
Данък "сгради" и такса "смет" тази година нямат повишение. Изключение правят само имотите, които се намират в парк "Витоша", както и в курортните зони Банкя и Панчарево, но в случаите, когато те не са основно жилище на собствениците. За тези имоти повишението касае такса "сгради".
 
Oще за тазгодишната данъчна кампания в София обясни заместник-кметът Дончо Барбалов: "До края на април 5% отстъпка има за данък "недвижими имоти", за данък "моторни превозни средства", който плати цялата сума за годината. Много хора се възползват всяка година от тази възможност. Призовавам ги и тази година да го направят. Ще изпращаме и съобщения, следващите няколко дни предстои отпечатването и изпращането им, както го правим всяка година за данъка за недвижимите имоти за гражданите".

Съобщенията за местните данъци и такси вече пътуват към столичани
 
"Очакваме по-високи приходи спрямо миналата година. Общото увеличение в приходите, които очакваме, е около 26 млн. за всичките основни данъци и такси на общината. Надяваме се след няколко месеца да можем да отчетем, както досега сме отчитали, изпълнение съгласно плана", посочи Барбалов.
 
Кампанията за данъка за автомобилите започна в средата на януари и ще продължи до 31 октомври, когато е и крайният срок за втората вноска по имотния данък. Плащането може да се извършва във всеки от 22-та данъчни отдела на Столична община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице. Всички каси разполагат и с пос темринали за плащане с дебитни или кредитни карти. Друга възможност е по банков път.