Софийска градска прокуратура обвини Б. А., тогава 16-годишен, за нанасяне на порезна рана на сирийски гражданин в София. Това съобщиха от обвинението.

Съгласно обвинителния акт на 23.09.2022 г. около 18:00 ч., в заведение на ул. „Пиротска“ в гр. София възникнал конфликт между две групи посетители, към едната от които бил обвиняемият Б. А. По време на пререканието обвиняемият се качил на плот в заведението и започнал да размахва нож към другата група.

След побой: Задържаха сириец от бежанския център в Харманли


Собственикът на заведението и лице от групата на Б. А. успели да успокоят обвиняемия, докато другата група лица напуснали заведението. Те тръгнали в посока към 18 СУ „Уилям Гладстоун“, а обвиняемият ги настигнал, все още държейки ножа. Настъпило съприкосновение между Б. А. и пострадалия К. В., при което обвиняемият замахнал с ножа и нанесъл удар в областта на коремната кухина на К. В., след което побягнал в посока към бул. „Христо Ботев“ и изхвърлил ножа в улична шахта. Пострадалият побягнал към парк „Св. Никола“, където му прилошало. Подаден бил сигнал на тел. 112 и пристигнали екипи на СМП и полиция.

Оказаната на К. В. квалифицирана медицинска помощ в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ предотвратила настъпването на смъртта му.

Б. А. е сириийски гражданин, бежанец, осъждан. В хода на разследването на обвиняемия е проведено експертно изследване, резултатите от което сочат, че той е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Разследването по случая е проведено от СДВР под ръководството и надзора на СГП. Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.