Сириец е задържан за побой над свои сънародници в Регистрационно-приемателния център (РПЦ) за мигранти в Харманли, съобщи Регионалният пресцентър на МВР в Хасково. На 19 май в 16:20 часа на спешния телефон в харманлийското управление е подаден сигнал за сбиване в институцията.

Изпратените на място полицаи са установили, че 23-годишен мъж се скарал с други двама - на 15 и 18 години. Те си разменили обидни реплики по повод изповядваната от тях религия. Последвало сбиване, след което момчетата посетили спешното отделение на местната болница. Медиците ги прегледали и освободили за домашно лечение, а нападателят е задържан.

Предишният конфликт, завършил с ранен в РПЦ, беше 21 март т. г., когато сириец намушка с нож в корема свой сънародник. Пострадалият бе опериран в хасковската болница.

По информация на отдел "Справочна" на БТА преобладаващата религия в Сирия е исляма - 87 процента от населението. Последователите на пророка Мохамед са в по-голямата си част сунити, но има и шиити. Християните също са от различни течения и съставляват 10 процента от жителите на държавата. Религиозната карта се допълва от юдеи, язиди и др.
Николай Грудев/БТА