Мъж от Руен, превозвал 30 чужди граждани, преминали без разрешение през границата на България, е заловен на границата край Силистра. Това съoбщиха от Апелативна прокуратура.

Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че в съучастие с още двама мъже, противозаконно подпомагал чужденци да преминат в страната в нарушение на закона.

Заловиха група мигранти от Сирия и Мароко в София

Срещу 16 от чуждите граждани са образувани бързи производства, повдигнати са им обвинения. Мнозинството от тях нямат документи за самоличност, само двама предоставили на органите на реда документи, издадени в Афганистан.

Всички чужди граждани са мъже и твърдят, че са афганистанци. Четиринадесет младежи от групата са заявили възраст под 18 години. Те били транспортирани в град София и са настанени в Център за настаняване на малолетни и непълнолетни бежанци.

Установено е, че чужденците, подпомогнати от обвиняемия са преминали нелегално границата между България и Румъния на нерегламентирано място и са били задържани на територията на Румъния, като незабавно били уведомени българските власти и нарушителите са върнати в България.

Работата по образуваното досъдебно производство и тази по бързите производства продължава под ръководството на прокурор.
Агенция "Фокус"