Мъж и жена са задържани в пловдивското село Труд след преследване вчера. Те са в превозвали в линейка 23-ма мигранти от Афганистан, съобщи на брифинг пред журналисти Васил Костадинов, директор на областната дирекция на МВР – Пловдив.

Мъжът е на 30 години и е криминално проявен - кражби, държане на наркотични вещества, управление на моторно превозно средство под влияние на опиати, а жената е на 29 години с регистрирани кражби. Двамата са от София.

Преследването на линейката е започнало по автомагистрала „Тракия“ още в района на област Стара Загора в посока София, продължило е в Пловдивска област. Тя се е движела с включени светлини и сирени. Водачът ѝ не се подчинил, продължил да кара и слязъл от магистралата в посока село Труд. Оставил линейката в центъра на селото и продължил да бяга пеш със спътничката си. След като били мобилизирани служители от две районни управления в Пловдив, в Труд, звена "Сигма" и "Специализирани полицейски сили", двамата са заловени в рамките на 10 минути, посочи Костадинов. 

След гонка: Хванаха 23-ма нелегални мигранти в линейка

Линейката, с която са превозвали мигрантите, е от София и не е функциониращо превозно средство със специален режим. 

От Районната прокуратура в Пловдив съобщиха на сайта си, че са привлекли като обвиняеми мъжа и жената за това, че на 22 април, в с. Труд, противозаконно са подпомогнали 23-ма чужденци – граждани на Афганистан, всичките мъже, като трима от тях са под 16 години, да преминават през страната в нарушение на закона. Установено е, че мигрантите се качили в линейката в района на област Стара Загора. Те е трябвало да стигнат до София, а след това до Сърбия. Влезли са от Турция в България през „зелена" граница.

Двамата са задържани за срок от 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура – Пловдив. Афганистанските граждани са били разпитани като свидетели и впоследствие настанени в Миграционен център в гр. Любимец. Те са в добро здравословно състояние.

Действията по разследването продължават.
Ирина Шопова/БТА