Нова заповед за противоепидемичните мерки в София е издадена от столичната РЗИ, съобщи Министерството на здравеопазването. Промените касаят мерките, които влизат в сила от утре - 4 август. Първоначалната заповед на Столичната РЗИ предвиждаше мерките да са в сила 30 дни. Новата заповед съкръщава срока им на действие наполовина

Промяната в заповедта се налага след среща на директора на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев със служебния министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев във връзка с множество въпроси, постъпили в двете институции, относно противоепидемичните мерки, които се въвеждат e София от 4 август.

В рамките на срещата е обсъдена актуалната епидемична обстановка в столицата. Във връзка с това от СРЗИ вече е издадена нова заповед с намален срок на действие на противоепидемичните мерки. Същите ще са в сила от 4 август до 19 август, включително, уточняват още от министерството. 

В заповедта се конкретизира, че противоепидемичните мерки не се отнасят за спортуващите на закрито, за персонала и клиентите на заведенията за хранене и развлечение и за децата до 6 г.

По отношение на големите търговски обекти, тип мол, е направено уточнение, че гражданите следва да носят предпазни маски за лице при посещение на отделните търговски обекти в рамките на мола, но не и в общите части. 

Защитните маски за лице вече са задължителни в здравни, лечебни заведения, аптеки, оптики и градския транспорт. Със заповедта към списъка се добавят и търговските обекти, железопътни гари, автогари и летище София

В закрити помещения и на работното място трябва да се спазва задължителна дистанция от метър и половина, редовна дезинфекция и проветряване.  

При възможност и по преценка работодателите и органите по назначаване могат да създават възможност за работа в дистанционна форма

В детските заведения и специализираните институции се провежда засилен сутрешен филтър в за недопускане на хора с клинични симптоми на COVID-19, както и за други остри заразни болести. 

Ограничения има и за свижданията в болниците

Припомняме, че част от мерките вече бяха въведени и допълнени от РЗИ-София. Столицата обаче влезе в жълтия Етап 2, който предвиждаше разширяване на обхвата на част от COVID мерките

Освен София, в жълтия Етап 2 са Варна, Бургас и Силистра. 

Ето и пълния текст на заповедта: