Напрежение край парламента, слушатели на Дарик разказаха за бито момче
Напрежение край парламента, слушатели на Дарик разказаха за бито момче / netinfo
Деа Манолова провери обстановката край парламента
65736
Деа Манолова провери обстановката край парламента
Жюстин Томс и Ивайло Захариев, свидетели на инцидента
  • Деа Манолова провери обстановката край парламента
  • Жюстин Томс и Ивайло Захариев, свидетели на инцидента

Напрежение около Народното събрание беляза поредния ден на протести срещу кабинета „Орешарски”.

В ефира на Дарик Жюстин Томс съобщи, че е станала свидетел на побой на полицаи над младо момче. Репортерска проверка на Дарик показа, че подобен инцидент наистина е имало около 11.30 ч., но от полицията не потвърждават употребата на сила.

Група протестиращи дошла край Народното събрание от страната на храм-паметника „Александър Невски”. Полицаите помолили демонстрантите да не остават на пътното платното и да се преместят на тротоара, за да не пречат на движението. Хората обаче отказали с настояване полицаите да се легитимират. Тогава представителите на органите на реда поискали личните карти на демонстрантите.

Отделени били двама от протестиращите, които полицаите повели към патрулната кола. Единият е задържан и откаран към близкото полицейско управление, научи още Дарик.

В ефира на Дарик Жюстин Томс разказа, че се намирала до храм-паметника „Александър Невски” откъм ул. „Оборище”, където имало около стотина протестиращи. Тя видяла полицаите да бият „жестоко” момчето, което по думите й, било от Козлодуй. Полицаите били с тежко оборудване и „не били като обикновени полицаи”, разказа още тя.

Според Томс спорът с полицията бил провокиран след настояване на органите на реда протестиращите да се отдръпнат от загражданията поне 10-ина метра.

Актьорът Ивайло Захариев, който също е бил сред протестиращите, обясни, че полицаите са арестували двама души, които отказали да покажат документите си за самоличност.

„Едното момче беше ритано в глезените. Жена каза, че е видяла, че са блъскали главата му в паветата. Момчето не искаше да се качи в патрулката. Другото момче успяхме да предотвратим да бъде задържано”, обясни Захариев. По думите му полицаите нямали отличителни знаци.