/ iStock/Getty Images
Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение срещу мъж, за това, че в условията на опасен рецидив е отнел чужди движими вещи – парична сума на стойност 2050 лева, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила.

Според обвинителния акт на 08.09.2021 г., в столичния квартал „Христо Смирненски“, пострадалата жена, която е на 91 години, седяла на пейка зад блока, в който живеела. При нея дошъл непознат - обвиняемият и я заговорил. 

Той бил с дълга изрусена коса, носел предпазна маска, покриваща устата и носа му и говорел за себе си в женски род. Казал на жената, че е приятелка на малката ѝ внучка и че има да ѝ връща пари. Пострадалата имала две внучки, поради което му повярвала.

Предложила му да ги даде на нея и тя да ги предаде на внучката, но мъжът казал, че трябва да остави бележка от кого са и предложил да отидат до апартамента ѝ.

Двамата отишли в жилището на пострадалата, а обвиняемият ѝ казал, че трябва да му развали банкнота от 100 лв. Жената отворила портмоне, в което имало сумата от 2050 лв. и извадила от него две банкноти по 50 лв. Тогава мъжът издърпал портмонето от ръцете ѝ, грабнал и двете банкноти по 50 лв. и напуснал жилището. Жената се обадила на тел. 112 и съобщила за грабежа.

Разследването по делото е проведено от 1 РУ-СДВР под ръководството и надзора на СГП. В хода му са разпитани свидетели, извършени са оглед на местопроизшествие, проведено е разпознаване, назначени и изготвени са експертизи и др.

Според заключението на комплексната съдебно психиатрична и психологична експертиза, жената не страда от психично заболяване, в т. ч. деменция. Нейните паметово-интелектуални възможности са добре съхранени за възрастта ѝ.

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.