Венцислав Мутафчийски
Венцислав Мутафчийски / ВМА
„Вие трябва да сте сред елита на нацията, който води след себе си другите“. С тези думи се обърна към бъдещите военни лекари началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Венцислав Мутафчийски
ВМА

Курсантите от трети и четвърти курс по направление „Военен лекар” ще преминат едномесечен стаж в топ звената на лечебното заведение, съобщават от ВМА. Освен лекционните курсове, те ще трупат опит, работейки рамо до рамо с едни от най-изявените имена в медицината, не само в България, но и в международен аспект.

курсанти военни лекари
ВМА

По време на срещата бе засегната темата за ваксинацията и ползите от нея. „Вие трябва да бъдете проводниците на тези идеи. Не трябва да забравяме едни от най-големите постижения на науката въобще. Вие трябва да бъдете въоръжени със знания и то доказани знания. И да ги препредавате на вашите колеги и на вашите пациенти, а не да бъдете разпространители на фалшиви новини“.

курсанти военни лекари
ВМА

Това заяви още Мутафчийски и се ангажира, че заедно с екипа си, ще помогнат в изграждането на бъдещите лекари, така че да могат да дадат достоверен отговор на своя пациент и да му разяснят например, че хора с хронични заболявания задължително трябва да се ваксинират, а не че това е противопоказание за ваксинация, отсече проф. Венцислав Мутафчийски.

курсанти военни лекари
ВМА

Той акцентира върху добрата подготовка за евентуалните проблеми, които биха могли да настъпят: „Вие трябва да предупредите вашите пациенти, че има рискове и задължително да ги споделите с тях. Защото лечението е споделена отговорност“.

курсанти военни лекари
ВМА

„Когато се съобщава фатална диагноза, трябва да се говори съвсем откровено. На пациента трябва да бъдат дадени алтернативите и той да направи своя информиран избор. Това е много важно, защото когато отговорността е споделена с пациента, тогава и лечението може да бъде успешно“, изтъкна още началникът на ВМА.

курсанти военни лекари
ВМА

курсанти военни лекари
ВМА