/ iStock/Getty Images

В Медицинския университет в София (МУ-София) обяви бройките за прием на първокурсници по различните специалности от регулираните професии за новата учебна година.

Това са местата за обучение по държавна поръчка в програмите за образователно-квалификационните степени: "Магистър", "Магистър след придобита ОКС Бакалавър", "Бакалавър" и "Професионален бакалавър", които предстои да бъдат гласувани от Академичния съвет на МУ-София в края на юни, съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

За специалността "Медицина" местата са 179, за "Дентална медицина" - 91, а за "Фармация" -  120.

За бакалавърската степен "Медицинска сестра" максималният брой, който може да приеме университетът, е 220 първокурсници, което е с 35 повече от приетите миналата година.  За акушерки ще могат да се обучават 35 кандидати, а за лекарски асистенти - 37.

В бакалавърската програма по "Управление на здравните грижи" приемът е за 12 студенти в редовно обучение и на 20 - в задочната форма. За магистри в същата специалност, в задочна форма, ще се обучават 40 души. В специалността "Кинезитерапия" университетът ще може да приеме 20 бакалаври в редовна форма на обучение.  

В бакалавърската програма на направлението "Обществено здраве" ще бъдат приети 10 студенти редовно обучение и 23-ма задочно, докато магистрите ще са 40 бройки, в задочно обучение. В това число влизат няколко специалности, включително и новата програма "Медицински журналистика". По нея университетът има готовност да приеме до 20 кандидати общо по държавна поръчка и в платена форма на обучение.  

В степента "Професионален бакалавър", редовно обучение, приемът е както следва: в специалностите от направлението "Здравни грижи" - 48 (бройките по отделните специалности ще бъдат уточнени допълнително), Зъботехник - 50, Инспектор по обществено здраве - 25,  Масажист (с увредено зрение) - 5, Медицински лаборант - 45, Помощник-фармацевт - 55,  Рентгенов лаборант - 45, Рехабилитатор - 45.

Предстоят минимални корекции и уточнения на Академичния съвет в края на месеца. 

Повече информация за всяка специалност в МУ-София е публикувана на адреса: https://mu-sofia.bg/yasni-sa-broykite-za-priema-v-mu-sofia-za-akademichnata-2022-23-hforkd/

Медицински университет-София