Столичният общински съвет все още няма председател след седем неуспешни гласувания на общинарите. Дни преди поредното гласуване, днес до медиите бяха изпратени позициите на две от политическите партии - ГЕРБ и БСП. И в двете се отбелязва, че промяна в позициите им няма. 

"Представителите на ГЕРБ в София сме заявявали многократно в публични позиции, че мнозинството в Столичния общински съвет (СОС) е отговорност само и единствено на коалицията, “спечелила” изборите и на кмета Васил Терзиев!". Това се казва в позиция на ГЕРБ.

В нея се подчертава още, че групата на ГЕРБ-СДС в СОС заявява категорично, че не участва нито в "сглобки", нито в "заварки" с хора, чиято победа в момента е обект на разследване и проверка от страна на институциите. 

Кметът Терзиев е оптимист, че следващата седмица ще бъде избран председател на общинския съвет

От пресцентъра на БСП обявиха в своя позиция пък, че не водят разговори за съставяне на общо мнозинство с "Продължаваме промяната-Демократична България", "Спаси София" и ГЕРБ в Столичния общински съвет. Съобщението от левицата идва във връзка със зачестилите медийни спекулации и журналистически въпроси около темата.

"Напомняме, че колективният орган Градски съвет на БСП – София взе решение да не се участва в такова мнозинство и да се издигне наш кандидат за председател на СОС – Диана Тонова. Националният съвет на БСП потвърди това решение. Няма промяна в позицията ни", посочват още от ръководство на левицата.

Припомняме, че кметът на София Васил Терзиев заяви, че е оптимист, че на 8 февруари ще успеят най-накрая да изберат председател на Столичния общински съвет.