/ ThinkStock/Getty Images
Кога ще можем да видим отново приматите в столичния зоопарк?
98664
Кога ще можем да видим отново приматите в столичния зоопарк?
  • Кога ще можем да видим отново приматите в столичния зоопарк?
Към края на тази година посетителите на Зоологическата градина в София ще могат отново да видят приматите. Тогава се очаква да бъде готово и ново разширение за маймуните. Междувременно към голямото семейство на зоопарка се присъедини нова бърнеста мечка, но и бебе кенгурче, родило се в София.

Как галеният лъв Славчо си общува с дивите лъвици?
 
В разширението на маймунарника са вложени над 1 400 000 лева. За да бъде по-комфортен домът на маймуните в бъдеще от 22 май насам те са в маймунарник, който не е достъпен за посетителите. В това увери и кметът на София Йорданка Фандъкова: "Тази година се прави разширение и по-скоро изграждане на външни клетки или външни пространства за приматите, които всички познаваме и обичаме".
 
Новото им пространство ще е до 10 пъти по-голямо, а външното заграждение ще отделя маймуните от посетителите само със стъкло, каквато е практиката в европейските зоопаркове. Кметът допълни, че се надява скоро софийската зоологическа градина да влезе в Асоциацията на зоопарковете и аквариумите, защото по този начин обменът на животни ще бъде по-лесен.

Запознайте се с новия сладък обитател на Софийския зоопарк – мечока Лийм (СНИМКИ)
 
Въпреки това, видовете и броят на обитателите в зоологическата градина се увеличава. Директорът Добромир Бориславов се похвали с бебе кенгуру: "От няколко дни имаме и новородено малко кенгурче и разбира се, бърнестата мечка - дългоочаквана. Не е имало такава може би от 30 г. в столичния зоопарк. Много специфичен вид мечка, характерна за Южна Азия, която вярвам, че децата - най-верните приятели на животните, ще се радват много да виждат".
 
Цифрите на посетителите явно растат с броя на животните. За една година 28 000 души повече са отишли до софийския зоокът.

Ново попълнение в Столичния зоопарк – камилата Леми (СНИМКИ)