/ община Ямбол
За първи път събитие от информационната кампания на Министерството на отбраната за популяризиране на военната професия „Бъди войник“ ще се проведе в Самоков, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Тутракан посрещна за пръв път кампанията „Бъди войник“ при голям интерес

Това е осмият град от тазгодишното издание на кампанията (след старта й на 25 септември в Добрич, събитията в Казанлък, Бургас, Тутракан и информационните борси в Карлово, Пловдив и авиобаза Безмер).

На 12 октомври, понеделник, ученици от средните училища в общината, както и граждани и гости на града, ще могат да се информират за спецификите на професията „военнослужещ“.

Експерти от Централното военно окръжие ще представят актуалните конкурси за вакантни длъжности във Въоръжените сили, условията и сроковете за кандидатстване. На площад „Захарий Зограф“ ще бъдат представени видовете въоръжени сили, оборудване и техника, с които боравят военнослужещите.

Министерство на отбраната

Тези, които се интересуват от военна кариера, ще могат да зададат своите въпроси за нея директно на хората в униформа. Военнослужещи от Сухопътните войски ще представят образци на военна техника и въоръжение.

Военнослужещи от Специалните сили (Съвместното командване на специалните операции) ще направят динамичен показ на бойни умения и ще покажат на живо колко са важни физическата издържливост, психическата устойчивост и натренираността при изпълнение на задачите.

Най-голям интерес за вакантни войнишки длъжности има към Военноморските сили

Сред целите на кампанията „Бъди войник“ е и принос към родолюбивото възпитание на българската младеж, досег до основни ценности, с които се свързва Българската армия.

Своеобразен комплимент към самоковската общественост, е концертът на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили (начален час 17:00 часа). В него на живо ще прозвучат вълнуващи военни маршове и любима българска музика.

Събитието се реализира с любезното съдействие на Община Самоков.