Площад „Славейков“
Площад „Славейков“ / Столичен общински съвет
Повече от половината ремонтни дейности на площад „СлавейковЧ са завършени. Това обявиха днес от екипа, който работи по площада. До средата на ноември трябва да бъде възстановено и движението на трамвая, увери заместник кметът по транспорт Евгени Крусев.
 
На 60 процента е завършен ремонтът на площад „Славейков“, обяви архитект Радомира Методиева от студиото, проектант на участъка.
 
А как би трябвало да изглежда площадът след като ремонтът бъде окончателно завършен.

Площад Славейков
Столичен общински съвет

„Книжният пазар се редуцира. Специфичното мащабиране на площада се постига и с едни редици от осветителни тела с осветление и към трамвайните линии, и към площадното пространство. Градското обзавеждане е осигурено с пейки и елементи от лят камък, мозайка, дървени седалки от екзотично дърво, което е с най-добри качества за ползване при атмосферни условия. Фонтанът ще бъде запазен. Той се възстановява в момента. Ще има чешма в близост до него за ползване от посетителите на площада. Около самия фонтан се освобождава пространството. Там ще бъдат разположени пространства, които сме виждали в Западна Европа. Столове и маси, които са подвижни, но достатъчно здраво фиксирани с по-ярки цветове. Ще бъдат осигурени стойки за велосипеди, ще бъдат посадени нови дървета“, обясни проектантът.
 
Заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев обясни и кога ще се пусне трамваят.
 
„Срокът за пускане на трамвайното движение е средата на месеца, като сме силно зависими от времето, поради факта, че след нареждането на настилката в областта на релсовия път, което към момента е на над 70 процента вече изпълнено, трябва да се направи фугиране на площта, която е между паважа и съответно релсата, което ще се прави със специална машина и смес, която пък изисква определени метеорологични условия, които за момента са на лице“, посочи Крусев.
 
Затова и от Столичната община са оптимисти, че ще успеят да спазят срока.